ساخت قالب اکستروژن را میتوان از اساسیترین و اصلیترین فرآیندهای تولید پروفیل آلومینیوم دانست. هرچند که این فرآیند ممکن است به اندازه پرس اکستروژن و در کل خود پروفیل الومینیوم بر سر زبان ها نیفتاده باشد و معروف نباشد. اما باید بدانیم که بدون ساخت قالب اکستروژن قادر به تولید چنین طیف گسترده ای از اشکال و ابعاد پروفیل آلومینیوم نخواهیم بود.
اهمیت دیگر فرآیندهای پروسه تولید پروفیل قابل چشم پوشی نیست اما آنچه که تولید انواع پروفیل آلومینیوم را ممکن ساخته است، ساخت قالب اکستروژن، به خصوص قالب سازی اکستروژن به صورت اختصاصی و سفارشی است.
قطعا میدانید که هر شکل از اکسترود آلومینیوم، برای تولید نیاز به ساخت قالب اکستروژن اختصاصی خود را دارد. بعضی از کارخانههای تولید پروفیل در ساخت قالب اکستروژن خودکفا هستند، که وجود این بخش مزیت بسیار بالایی برای این تعداد از کارخانهها به حساب میآید؛ چرا که امکان تولید طیف عظیمتری از پروفیل آلومینیوم را ممکن میسازد.
در مقابل بعضی از کارخانهها قالب سازی اکستروژن خود را برون سپاری کرده و به دیگر سازندگان و طراحان محول میکنند.
چه در زمینه اکستروژن آلومینیومی تازه کار باشید یا یک طراح اکستروژن باتجربه، مهم است بدانید که چگونه قالب اکستروژن برای ایجاد اشکال مختلف پروفیل طراحی شده است و چرا این تفاوت ها بر هزینه ساخت قالب تأثیر می گذارد.
در حالی که سرمایهگذاری اولیه در قالب اکستروژن آلومینیومی ممکن است گران به نظر برسد، زمان کوتاهتر و هزینههای کلی تولید پایینتر، آن را به یک برنده واضح در راستای تولید گستره عظیمی از پروفیل آلومینیوم تبدیل میکند.
قالب اکستروژن چیست؟
برای آشنایی هر چه بهتر با ساخت قالب اکستروژن بهتر است ابتدا بدانیم قالب اکستروژن چیست.
در ساخت قالب اکستروژن اصولا از دیسکهای فولادی ضخیم و دایرهای شکل ( معمولا از جنس فولاد H-13 ) استفاده میشود. این دیسکهای فولادی در سطح خود دارای یک یا چند دهانه برای ایجاد نمایه پروفیل آلومینیوم مورد نظر میباشند.
در ساخت قالب اکستروژن دیسکهای فولادی تحت عملیات حرارتی قرار می گیرند تا در برابر فشار و گرمای آلومینیوم داغ که از طریق قالب و با کمک فشار هیدرولیکی رانده میشود، مقاومت کنند. ممکن است با خود فکر کنید آلومینیوم، به خصوص بیلت آلومینیومی پیش گرم شده فلزی بسیار نرم است، اما واقعیت این است که برای راندن بیلت آلومینیومی از قالب و شکل دادن پروفیل آلومینیوم موردنظر به فشار زیادی لازم است.
در واقع، 100000 تا 125000 psi نیروی هیدرولیکی لازم است تا بیلت آلومینیومی از طریق یک پرس 8 اینچی عبور داده شود. برای اینکه این میزان فشار قابل تجسم باشد، باید بگوییم که افزایش فشار تا 5000 psi میتواند آجر ساختمان را از بین ببرد.
حال در نظر بگیرید فشار تولید شده در پرس اکستروژن 20 برابر این مقدار است. پس بدون شک لازم است تا قالب اکستروژن ساخته شده از استقامت بسیار بالایی برخوردار باشد تا این فشار را تحمل کند.
انواع قالب اکستروژن
همانطور که تمامی انواع محصولات در انواع مختلفی تولید میشوند، ساخت قالب اکستروژن نیز به این صورت است. قطعا برای قابلیت تولید پروفیل آلومینیوم در اشکال متفاوت، نیاز به ساخت قالب اکستروژن در انواع گوناگون است. قالب های مورد استفاده و را میتوان از لحاظ ساختار و نوع طرح آنها در سه دسته تقسیم بندی کرد: قالبهای توپر، قالبهای نیمه توخالی و قالبهای توخالی.
قالب اکستروژن توپر
ساخت قالب اکستروژن توپر نسبت به دو نوع دیگر این محصول هزینه کمتری در بر دارد. زیرا این نوع تنها یک قالب جامد یک شکل است که هیچ حفره / دهانه محصوری مانند میله، تیر یا زاویه ندارد.
باید به این نکته اشاره کنیم که برای تولید یک پروفیل جامد از مجموعهای از قطعات به نام “پشته قالب” (die stack) استفاده میکنیم. این پشته از یک صفحه تغذیه، صفحه قالب و تقویت کننده ( که با نام بولستر نیز شناخته میشود) تشکیل شده است.
عملکرد هر کدام از این بخشها به این صورت است که:
- صفحه فیدر ( یا همان صفحه تغذیه)جریان و عبور بیلت آلومینیومی را از طریق دهانه قالب کنترل میکند.
- صفحه قالب، شکل مورد نظر را به پروفیل میدهد.
- صفحه پشتیبان، همانطور که از نامش به نظر میرسد، از زبانه قالب برای جلوگیری از فروپاشی یا انحراف آن پشتیبانی میکند.
- بولستر نیز از بار اکستروژن منتقل شده از قالب و صفحه پشتیبان، پشتیبانی میکند.
بدون دیدگاه